smoothies, chocolade, salades en nog meer lekkers

 

 

Rozijnen/cranberry kwarkbroodje.

Ingrediënten:

150 gram gemengde rozijnen en cranberry's

250 gram volle kwark

1 eetlepel kokosolie

2 eieren

2 theelepels vanille extract

1 eetlepel honing

2 theelepels kaneel

snufje zout

2 theelepels backing soda

250 gram speltbloem

1 eetlepel citroensap

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm. doorsnede met bakpapier en vet de sprinvorm in. Doe de eieren, kokosolie, vanille extract, honing, citroensap en kwark in de blender of keukenmachine en laat draaien tot alles goed gemengd is.

Roer de bloem, zout, backing soda, gemengde rozijnen en cranberry's door elkaar. Doe het mengsel uit de blender hier doorheen en schep in de springvorm. Bak ongeveer in 40 minuten gaar.

Heerlijk met een likje roomboter!

 

 

 

Chocolade fudge met zeezout

Ingrediënten:

100 gram kokosolie

3 eetlepels honing

2 eetlepels cacao

2 eetlepels pindakaas

Scheutje vanille extract

zeezout

Smelt de kokosolie op een laag vuur in een pannetje. Voeg de pindakaas, honing, vanille extract en cacao toe. Haal van het vuur en voeg een theelepeltje zeezout toe. Roer goed doorelkaar zodat het een egale substantie is.Giet een bodem in papieren cakevormpjes en bestrooi met nog wat korreltjes zeezout, laat in de koelkast afkoelen.Haal de fudge uit de vormpjes en snijd door de helft of gebruik kleinere vormpjes en laat ze heel. Bestrooi de fudge met cacaopoeder.

 

Limoncello

Ingrediënten voor 1 liter:

3 citroenen

5 dl. Wodka

225 gram honing

4,5 dl. water

Boen de schil van de citroenen goed schoon onder de kraan. Schil de citroenen zo dun mogelijk, zonder het witte velletje. Doe de schillen in een weckpot en giet er een halve liter Wodka over heen. Zet dit mengsel minstens 2 weken in een donkere kast en schud af en toe om. Na deze 2 weken 225 gram honing oplossen in 4,5 dl. gekookt water. Dit mengsel laten afkoelen en samen met het citroen mengsel (zonder de schillen) in een fles doen. De limoncello is klaar. voor een sterkere citroen smaak de Wodka met citroenschillen langer laten staan. Heerlijk zomerdrankje als je het mengt met Prosecco of Cava. 

 

Griekse tiramisu

Ingrediënten voor 5 personen:

1pakje griekse halva van 250 gram (gemalen sesamzaad en honing)

250 gram mascarpone

2 eiwitten

250 gram aardbeien

50 gram honing

Per dessert: snijd 2 dunne plakken van de halva en leg onder in een glas/schaaltje. Het geeft niet als het een beetje brokkelt. Roer de honing door de mascarpone en spatel 2 stijf geklopte eiwitten door de mascarpone. Doe van dit mengsel een laagje over de halva. Doe daarop een laagje aardbeien. Snijd nog 2 dunne plakken van de halva en leg over de aardbeien. Sluit af met een laag mascarponemengsel en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast. Garneer vlak voor het opdienen met wat cacaopoeder. 

 

 

Tompouce

Ingrediënten voor 2 tompouces:

2 plakjes bladerdeeg

potje clotted cream (de echte)

2 theelepels honing

30 gram pecannoten

Bak de plakjes bladerdeeg zoals op de verpakking aangegeven. Roer 3 eetlepels clotted cream los met 1 theelepel honing. Hak de pecannoten grof maar houd er 4 apart voor de garnering. Als de bladerdeeg is afgekoeld snijd de plakjes dan overlangs door midden. Bestrijk de binnenkant van een helft met 1/4 gedeelte van de room en leg de andere helft er met de buitenkant bovenop. Bestrijk nu de bovenkant met nog 1/4  gedeelte van de room. Bestrooi met de helft van de gehakte pecannoten en garneer met de hele pecannoten. giet er nog een beetje honing over. 

 

 

Rozijnen/cranberry kwarkbroodje.

Ingrediënten:

150 gram gemengde rozijnen en cranberry's

250 gram volle kwark

1 eetlepel kokosolie

2 eieren

2 theelepels vanille extract

1 eetlepel honing

2 theelepels kaneel

snufje zout

2 theelepels backing soda

250 gram speltbloem

1 eetlepel citroensap

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm. doorsnede met bakpapier en vet de sprinvorm in. Doe de eieren, kokosolie, vanille extract, honing, citroensap en kwark in de blender of keukenmachine en laat draaien tot alles goed gemengd is.

Roer de bloem, zout, backing soda, gemengde rozijnen en cranberry's door elkaar. Doe het mengsel uit de blender hier doorheen en schep in de springvorm. Bak ongeveer in 40 minuten gaar.

Heerlijk met een likje roomboter!

 

 

 

 

 

Ontbijt pannenkoekjes

Ingrediënten:

1 banaan

1 ei

50 gram havervlokken

dessertlepel honing

Doe alle ingrediënten in de blender en maal tot een egaal beslag. Bak hier van ongeveer 5 kleine pannenkoekjes. Goed voor de broodnodige variatie, zo klaar en super lekker!

 

Smoothies

Venkel/sinaasappel.

Ingrediënten:

8 sinaasappels

1 venkel

stukje gember van 2cm.

1 banaan

Pers de sinaasappels, snijd de venkel, banaan en gember in stukken. Doe de helft van het sinaasappelsap en de groente en het fruit in de blender. Laat de blender draaien totdat er een dikke brij ontstaat en doe dan beetje bij beetje de rest van het sinaasappelsap erbij. Je kunt ook alles in een keer in de blender doen, maar dan wordt de smoothie wat grover. Vind je de smoothie te dik, voeg dan nog wat sinaasappel of water toe.

Goed voor de spijsvertering.

 

munt/avocado/mango

Ingrediënten:

1 avocado

1 a 1/2 mango

1 banaan

1/2 bosje munt

5 dl ongezeefde appelsap zonder suiker.

Volg de stappen van het eerste recept.

Een heerlijke fris romige smoothie. voeg eventueel een stukje gember toe voor de spijsvertering. 

 

 

spinazie/wortel

ingrediënten:

1/2 liter appelsap (ongezoet)

3 wortels

50 gram spinazie

1 banaan

1/2 blikje kokosmelk

1/2 avocado

Doe alle ingrediënten in stukken in de blender, plus de helft van het sap. Volg de stappen van het eerste recept.

Een echte groene smoothie vol met vezels vitaminen en mineralen. Ben je niet zo gek op bananen dan kan je de smoothie ook zoeter maken met dadels (zonder pit) of honing.

 

bietjes/blauwe bessen

ingrediënten:

2 gekookte bietjes

1/2 doosje blauwe bessen

1/2 blikje kokosmelk

1/2 liter appelsap (zonder suiker).

Volg de stappen van het eerste recept.

Heerlijk fris en vol met ijzer en antioxidanten. Zelfs als je niet van bietjes houdt, lust je deze smoothie waarschijnlijk wel.

 

wortel/sinaasappel

ingrediënten:

5 wortels

8 sinaasappels

1 banaan

2 cm. gember

Volg de stappen van het eerste recept.

Heerlijk frisse smoothie vol met vezels en vitaminen.

 

 

Boerenkool/banaan

50 gram boerenkool

2 bananen

1 blikje kokosmelk

stukje gember (2 cm.)

1/2 liter appelsap (zonder suiker).

Boerenkool is het nieuwe superfood!!

 

 

 

 

 

Lekkers van chocolade.

Chocolade kan je makkelijk zelf maken.

Smelt 2 eetlepels kokosolie met 2 eetlepels cacao en 2 theelepels honing (au bain marie). Giet het in een vorm bekleed met bakpapier of vershoudfolie en laat het opstijven. Deze chocolade moet wel in de koelkast bewaard blijven want kokosolie wordt vloeibaar boven de 25 graden.

Wil je liever wat stevigere chocolade koop dan zo puur mogelijke chocolade en smelt deze (au bain marie). Nu kan je toevoegen wat je lekker vindt.

Bijvoorbeeld deze:

superfood chocolade

Ingredienten:

3 repen chocolade, puur

50 gram gemengde rauwe noten

25 gram kokossnippers

wat bananenchips (decoratie)

1 eetlepel gojibessen ( wat apart houden voor decoratie)

1/2 eetlepel chiazaad (wat apart houden voor decoratie)

1/2 eetlepel gebroken lijnzaad (wat apart houden voor decoratie)

Smelt 3 repen pure chocolade of maak zelf de dubbele hoeveelheid van bovenstaand recept (chocolade met kokosolie en cacao). Neem een niet te grote schaal met een opstaande rand. Bekleed met bakpapier of vershoudfolie. Hak ondertussen wat noten (niet te fijn)  en breek de kokossnippers wat kleiner. Als de chocolade gesmolten is haal het dan van het vuur. Meng dan alles behalve de decoraties door het mengsel en giet het mengsel in de vorm. Laat het iets opstijven voordat je de decoratie er over strooit. Laat het verder in de koelkast hard worden.

Dit is typisch zo'n recept van  gezond en lekker. De chiazaadjes en de lijnzaadjes zijn goed voor de spijsvertering en bevorderen een goede stoelgang. Cacao zit vol met antioxidanten mits gegeten in de puurste vorm zonder allerlei toevoegingen door de fabriek. Gojibessen worden ook wel blije bessen genoemd. Niet verwondelijk als je weet wat er allemaal in zo'n besje zit. Google maar eens en je zult versteld staan. De kokossnippers zijn natuurlijk vooral lekker maar ook kokos heeft veel goede eigenschappen,

 

Dadels met chocolade

Ingredienten:

10 a 15 dadels (vers of medjool)

2 eetlepels kokosolie

2 eetlepels cacao

2 theelepels honing

Zo lekker als bonbons. 

Maak chocolade met 2 eetlepels kokosolie, 2 eetlepels cacao en 2 theelepels honing. Gebruik bij voorkeur verse dadels of medjool dadels. De verse dadels zijn superzacht. De medjool dadels zijn halfgedroogd maar wel groter dan verse dadels. In beide gevallen zit er een pit in deze dadels. Lekker laten zitten maar wel even je gasten waarschuwen.

Zet een schaal in koud water of op een koelelement zodat de schaal koud is. Haal de dadels een voor een door de vloeibare chocolade en leg ze niet tegen elkaar in de koude schaal. Als je de laatste dadel in de schaal doet is de eerste alweer gestold doordat de schaal koud is. Je kunt het dipproces herhalen totdat je de gewenste dikte van de laag chocolade hebt. Leg de dadels over in een schone schaal en zet in de koelkast. Bewaar de dadels ook in de koelkast als je de chocolade inderdaad van kokosolie hebt gemaakt. 

Heb je nog chocolade over?  Doe in een schaaltje wat vershoudfolie en giet de chocolade hier in. Zet in de koelkast en laat stollen. Je kunt er nog iets door doen wat je lekker lijkt maar zonder extra's is de chocolade ook heerlijk.

 

 



Ander lekkers

Tzatziki

Ingrediënten:

200 gram Griekse yoghurt

1 teentje knoflook

zout en peper

ongeveer 1/2 komkommer met schil

optioneel, 50 gram feta.

Haal de zaadlijsten uit de komkommer (anders wordt de tzatziki te waterig) en rasp de komkommer. Meng door de yoghurt samen met wat zout en peper en het fijngeknepen teentje knoflook. Voor wat extra smaak kruimel de feta erdoor. Neem wel de echte Griekse feta van schapen- en geitenkaas. De feta van koemelk heeft weinig smaak. Heerlijk bij een Griekse aardappelschotel, bij gyros of gewoon op een stokbroodje. 

 

Filodeeg hapjes

Ingrediënten fetaflapjes:

5 plakken filodeeg

50 gram gezouten pistachenootjes

100 gram feta

1/2 bosje peterselie

paar takjes munt

Pel de pistachenootjes, was en snijd de peterselie en de munt grof. Snijd de feta in stukken. Doe alles in de keukenmachine en hak alles tot een soort grove moes. Snijd een plak filodeeg in 4 vierkantjes. Leg een eetlepel moes in het midden van een vierkantje en vouw tot een envelopje. Plak de randjes steeds vast met water. Leg het envelopje met de geplakte kant naar beneden op een nieuw stukje filodeeg en vouw weer tot een envelopje. Je hebt nu twee lagen over elkaar zodat het pakketje niet open barst als je het gaat bakken. Bak op ongeveer 180 graden aan elke kant 1 minuut in olijfolie totdat ze lichtbruin zijn.

Ingrediënten hartige perenflapjes:

1 rijpe peer of 2 eetlepels perenstroop

20 gram walnoten

1 dessertlepel honing

50 gram blauwe kaas

Doe de geschilde peer in de keukenmachine samen met de honing. Even aanzetten met de pulseknop zodat de peer heel fijn geneden is (net geen moes). Doe in een schaaltje en prak de blauwe kaas erdoor. Hak de walnoten en schep door de peer met blauwe kaas. Bereid de perenflapjes verder zoals hier boven beschreven bij de fetaflapjes.

 

Gegrilde paprika

Ingrediënten:

diverse kleuren paprika

olijfolie

zout

peper

oregano en/of andere kruiden die je lekker vindt.

Verwarm de oven op grillstand. Snijd de paprika door en verwijder de zaadlijsten. Leg de helften met de bolle kant omhoog in een schaal en zet onder de grill. Als ze na ongeveer 15 minuten zwartgeblakerd zijn uit de oven halen en laten afkoelen. Nu kun je makkelijk het vel van de paprika afhalen. Snijd de paprika in dikke repen en doe in een goed afsluitbare (jam-/weck-) pot. Maak een mengsel van olie, zout, peper en kruiden en giet over de paprika zodat ze onder de olie staan. Bewaar in de koelkast. Olie conserveert dus het blijft wel een tijdje goed. Lekker door een salade of meebakken met aardappels.

 

 

 

 

Salades

Salade met gerookte forel

Ingrediënten:

1 krop romasla

1/2 komkommer

50 gram blauwe kaas (Bleu d 'Auvergne)

50 gram gedroogde zontomaten

100 gram gerookte forel

voor de dressing:

olijfolie, citroensap, honing, zout en peper, mosterd. Alles naar smaak (even proeven).

Snijd en was de sla. Laat goed uitlekken. Doe de sla in een schaal en meng de dressing erdoor zodat alle blaadjes bedekt zijn maar de sla niet te nat is. Eventueel het teveel aan dressing apart serveren voor de liefhebbers. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snijd in plakjes. Snijd de zontomaten iets kleiner. Snijd de blauwe kaas in kleine blokjes. Meng alles door de sla. Trek de gerookte forel met de hand in stukjes en schep voorzichtig door de salade.

 

Spinazie-fetasalade

Ingrediënten:

50 gram spinazie

50 gram schapen-/geitenfeta

50 gram (gedroogde zon-) tomaten

1 sinaasappel

knoflookolijven

Was de spinazie en laat goed uitlekken. Snijd het vruchtvlees, zonder witte velletjes, van de helft van de sinaasappel in stukjes (bewaar de andere helft voor de dressing). Snijd de feta in kleine blokjes. Snijd de tomaten in stukjes of plakjes. Meng alles samen met de knoflookolijven door de spinazie.

Voor de dressing:

1/2 uitgeperste sinaasappel, olijfolie, zout en peper, lepeltje grove mosterd, eventueel wat citroensap.

Serveer de dressing apart bij de salade zodat de spinazie lekker knapperig blijft.