Weetjes
 
 
Magnesiumolie
 
 
 
 
Veel mensen hebben zonder dat ze het weten magnesium te kort. Magnesium zorgt voor een goede nachtrust, verminderd stress, verlaagd je bloeddruk, geeft meer energie, zorgt voor sterkere botten en helpt tegen spierpijn, spierkrampen en pijnlijke gewrichten. Je kunt tabletten slikken maar smeren is veel prettiger, vooral bij spier en gewrichtsklachten. magnesiumolie neemt goed op als je het op de pijnlijke plek inmasserd of voor meer rust en ontspanning smeert op een plekje waar de huid dun is. bijvoorbeeld op de buik of onder de armen. Ook als je bijvoorbeeld maagberschermers gebruikt is het aan te raden om de olie te gebruiken in plaats van tabletten. Door de maagbeschermers neem je maar een minimale hoeveelheid magnesium uit de tabletten op.
Wil je het eens proberen? 'De eerlijke keuken van Yvon' maakt zelf de magnesiumolie dus daarom een stuk goedkoper dan in de winkel. Je hebt al een flesje van 100 ml voor 5,95.
 
 
 
  
Waterkefir
 
 
Heb je er al eens aan gedacht om waterkefir te maken? Het is een heerlijke frisdrank en super gezond. Kefir is een soort plantje dat zich zelf vermenigvuldigd. Je kunt er dus eindeloos mee doen. Er is water en melkkefir. Van melkkefir maak je een soort drinkyoghurt. Ik wil je graag uitleggen hoe waterkefir werk. Kefir (melk en water) is een probiotica. Het is goed voor je spijsvertering door de goede bacteriën die het plantje bevat. De meeste bacteriën gaan dood omdat ze het scherpe maagzuur niet overleven. Probiotica zijn levende bacteriën. Er wordt geclaimd dat ze een positief effect op de gezondheid hebben. Ze zouden bijvoorbeeld darmklachten en allergische verschijnselen verminderen of de weerstand verhogen. Bacteriën zoals probiotica, komen via de maag in de darmen terecht. Vaak worden bacteriën al in de maag door het maagzuur, of in dunne darm door de gal gedood. Veel probiotica overleven de maag en dunne darm wel en bereiken uiteindelijk de dikke darm.
 
Zo maak je waterkefir.
nodig:
1/4 citroen
3 eetlepels rietsuiker
2 vijgen
3 eetlepels kefirkorrels
1 wekpot (ongeveer 1 liter)
 
Doe de kefirkorrels, de suiker, de vijgen en een kwart van een geschilde citroen in de weckpot. Vul de weckpot met koud water (niet helemaal vol). Schud de pot even om en om en zet op kamertemperatuur in het licht weg (niet in de volle zon). De kefir begint te werken dus maak af en toe de deksel los om wat lucht te laten ontsnappen. Na 12 tot 24 uur is de kefir klaar. Haal de vijg en citroen uit het water. Gooi deze weg, er zit geen smaak meer aan. Zeef de kefir met een plastic zeefje. (van een metalen zeefje gaat de kefir dood). Het opgevangen vocht is een heerlijk frisse drank die je ongeveer 2 weken in de koelkast kunt bewaren, wel af en toe de fles of pot ontluchten. Door de werking kan een afgesloten pot of fles ontploffen vandaar dat ontluchten of regelmatig gebruiken noodzakelijk is. Spoel de korrels af met koud water.
Wat je te veel hebt aan, kefir omdat het zich vermenigvuldigd, kun je 2 weken in de koelkast bewaren. Doe de kefir in een pot en zet het net onder water. Doe er een klein schepje suiker in om het levend te houden. Daarna kun je de korrels nog ongeveer 2 maanden in de vriezer bewaren (eerst even uit laten lekken in een zeef). Het lijkt alsof er veel suiker in moet  maar de kefir voedt zich met suiker dus wat er uiteindelijk aan suiker overblijft is verwaarloosbaar.
 
 
 
 
Doktersbezoek
 
Onlangs was ik weer eens bij de dokter voor een check up. Het resultaat van een jaar lang zonder (zo min mogelijk) suiker en het eten van volvetten en onbewerkte producten was zeer bevredigend. 6 kilo lichter, cholesterol waarden verlaagd, suiker waarden verlaagd. Ik ging huppelend de spreekkamer uit. Zonder al te veel moeite en zonder calorieën te tellen. Het eten zonder suiker is even wennen want suiker eten is een soort verslaving maar eenmaal gewend is het goed te doen. Zeker als je er niet al te krampachtig over doet als je eens een keer wel suiker eet bij een etentje of zo. Hanteer de 80/20 methode dat is prima. Dat wil zeggen 80% zonder suiker en 20% met, als het zo eens uitkomt. Heb je echt trek in zoet, neem dan lekker dadels of een stukje chocolade zoals hier onder. Drink bijvoorbeeld kokoswater in plaats van frisdrank, of thee natuurlijk.
 
 
 
 
 
Chocolade
 
Dat chocolade goed is voor je humeur dat wisten we natuurlijk al, daar zorgen de stofjes endorfine en dopamine voor die vrij komen na het eten van pure chocolade. Dat het je bloeddruk verlaagd, je goede cholesterol verhoogd en de slechte cholesterol verlaagd wist je misschien nog niet. Mooi meegenomen toch? Goed excuus om een lekker stukje chocolade te eten. Neem bij voorkeur chocolade zonder suiker, laat het langzaam smelten (au bain marie) en maak het zoet met dadels en /of kokosbloesemsuiker. Voeg naar smaak lekkere en gezonde ingredienten toe. Lekker snoepen zonder schuldgevoel!
 

 

 

Baking soda

Heb je last van brandend maagzuur maar wil je niet telkens naar maagzuurremmers grijpen? Doe eens een theelepel baking soda in een groot glas water en drink dit op, eventueel met het sap van een halve citroen om de zoute smaak te maskeren, en je bent in een keer van je brandende maagzuur af.

 

Superfood

Boerenkool is het nieuwe superfood!! De meest gezonde groente ter wereld. Vitamine C, A en K. Boordevol ijzer en vezels.  Ben je er niet zo gek op maak dan een smoothie met boerenkool. kijk bij "recepten"voor een lekker recept zonder de overheersende smaak van kool.

 

 

Wondermiddeltje?

Wist je dat kaneel en honing samen, goed is voor van alles en nog wat? Doe een theelepel kaneel en een theelepel honing in een glas warm water en drink dit op. De goede eigenschappen van honing gaan verloren in kokend water, dus zorg dat het water niet meer zo heet is als je de  honing er in doet. Of roer een theelepel kaneel en een theelepel honing door elkaar en smeer dit als beleg op een broodje of beschuitje.

Kaneel houd je bloedsuikerspiegel in balans, verlaagd je cholesterol niveau, is ontstekingsremmend (atritis), helpt tegen maagpijn, en zo zijn er nog een aantal goede eigenschappen.